ROBOMISSION KATEGORIJA

ELEMENTARY

med 8 in 12 let

JUNIOR

med 11 in 15 let

SENIOR

med 14 in 19 let

Robomission

V kategoriji WRO RoboMission ekipe oblikujejo robote, ki rešujejo izzive na tekmovalnem polju. Roboti so popolnoma avtonomni.

Za vsako starostno skupino se vsako leto določi novo področje in poslanstvo. Na dan tekmovanja pravilo presenečenja doda nalogam nov izziv. Z dodatnim izzivom se bo preizkusilo ustvarjalnost in spretnosti hitrega razmišljanja ekip na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

ELEMENTARY
OHRANJANJE MORSKEGA ZIVLJENJA

Veliko je tudi pobud, ki pomagajo obnoviti podvodna območja. Ena najpomembnejših je zaščita in obnova koralnih grebenov. Številne podvodne živali tam najdejo hrano in zaščito, ti grebeni pa tudi zmanjšujejo tveganje za poplave na obalah.
Toda koralni grebeni so marsikje poškodovani. Raziskovalci prizadevno iščejo načine za obnovo koralnih grebenov. Ena od rešitev je gojenje koral v akvariju in njihov vnos uvažanje na obstoječi greben.

Na igralnem polju Osnovne kategorije (Elementary) bo robot pomagal upravljati ladijske odpadke, obnoviti koralna območja in rešiti kita iz morske plitvine.

JUNIOR
PODVODNA INFRASTRUKTURA

Morda mislite, da podmorski kabli s sodobnimi sateliti in Wi-Fi niso več potrebni, vendar so še vedno ključni za komunikacijo in predstavljajo hrbtenico interneta. Sodobni optični kabli lahko prenašajo podatke veliko hitreje kot satelitske povezave. Pošiljanje signala čez Atlantski ocean po kablu je približno osemkrat hitrejše kot pošiljanje prek satelita. Mesto, kjer se podmorski kabli povezujejo med seboj, se imenuje vozlišče podmorskih kablov. Panama je eno od teh vozlišč, kjer se povezujejo kabli iz Karibskega morja in Tihega oceana. Podvodna plovila in roboti lahko pomagajo vzdrževati to infrastrukturo in pomagajo pri novih tehničnih rešitvah na morju, kot so morske sončne elektrarne in celo podmorska podatkovna središča.

Na igralnem polju kategorije Mlajši (Junior) bo robot pomagal namestiti in popraviti podmorske kable, namestiti farme podmorskih strežnikov in aktivirati sončne celice na morju.

SENIOR
AVTONOMNO PRISTANIŠČE

Standardizacija in avtomatizacija sta še dodatna vidika, zaradi katerih je mednarodni prevoz po morju učinkovitejši. Uvedba standardnih ladijskih kontejnerjev je primer te standardizacije. Te zabojnike je mogoče preprosto prenesti z ladje na tovornjak ali vlak, zaradi česar je prevoz hitrejši. V sodobnih pristaniščih so številni procesi avtomatizirani, na primer razkladanje kontejnerskih ladij in celo pilotiranje ladij. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo tudi avtonomne ladje.

Na igralnem polju kategorije Starejši (Senior) bo robot pomagal nakladati in razkladati ladje, jih oskrbovati z gorivom in pilotirati na odprto morje.

TEKMOVALNA PLATFORMA
WRO 2023

Za sodelovanje na tekmovanju se mora trener ekipe registrirati na tekmovalni platformi. Najnižja starost trenerja ob registraciji je 18 let (polnoletnost). Če ste že registrirani, kliknite na gumb za prijavo.

POMEMBNA INFORMACIJA

Rok za registracijo

23:59 15. maj 2023

Tekmovanje

2. junij 2023
Velenje

Kotizacija

50,00 EUR

vključuje udeležbo in pogostitev

100,00 EUR

vključuje udeležbo, pogostitev, igralno podlogo

125,00 EUR

vključuje udeležbo, pogostitev, igralno podlogo in LEGO Education razširitveni set – 45819

160,00 EUR

vključuje udeležbo, pogostitev, igralno podlogo ter LEGO razširitveni set – 45819 in LEGO Education set – 45811

Informacije o posebnostih igre

Pri pripravi ekipe na tekmovanje, boste potrebovali naslednje elemente:

1. Igralno podlogo za igro RoboMission, prilagojeno starostni skupini (osnovna, mlajša ali starejša),
2. Lego Education set (45811),
3. Lego Education razširitveni set (45819).

Lego Education set (45811)

Je osnovni set, iz katerega je potrebno sestaviti elemente na igralni podlogi. V kolikor ste na tekmovanju WRO že sodelovali, ta set verjetno že imate. Če se tekmovanja WRO še niste udeležili, oz. če takšnega kompleta nimate, ga lahko ob prijavi naročite pri nas.

Lego Education razširitveni set (45819)

Z letošnjo sezone, poleg osnovnega seta kock, potrebujete tudi dodatni set za gradnjo elementov tekmovalne proge. Tudi, če ste že sodelovali na tekmovanju WRO, boste za pripravo na tekmovanje potrebovali ta dodatni set. 

etični kodeks

STIK

Miha Cojhter & erik Kapfer

Email: info@pattern.city